Activiteiten - Prenormatief onderzoek

Prenormatief onderzoek zorgt voor de wetenschappelijke en technische onderbouw van normen. Deze kennisbasis ondersteunt niet alleen de activiteiten van de technische werkgroepen binnen CEN of ISO maar verhoogt eveneens de competitiviteit van de Belgische ondernemingen.

Prenormatief onderzoek vormt één van de activiteiten van de onderzoekscentra zoals het BIL (Belgisch Instituut voor Lastechniek) en levert de nodige kennis om de nieuwe generatie technische normen – de prestatienormen – te kunnen uitwerken, die gunstiger zijn voor innovatie dan de specificatienormen.

Zo voerde het BIL reeds tal van onderzoeken uit:

  • In 2006-2007 een Prenormatief onderzoek uit naar het meten en evalueren van de blootstelling van lassers aan elektromagnetische velden in het kader van de Europese EMF-richtlijn 2004/40/EC. Voor meer info betreffende dit onderzoek klik hier.
  • In 2009 tot 2011 werd een nieuwe generatie austenitische stalen super 304H  onderzocht inzake lasbaarheid en hoge temperatuurseigenschappen. De bedoeling van deze onderzoeken was om deze nieuwe materialen in de toepassingsnormen te kunnen toevoegen.
  • In 2011 tot 2013 werd een nieuwe generatie austenitische stalen super 310N  onderzocht inzake lasbaarheid en hoge temperatuurseigenschappen. De bedoeling van deze onderzoeken was om deze nieuwe materialen in de toepassingsnormen te kunnen toevoegen.
  • In 2013 tot 2015 wordt een nieuwe generatie austenitische stalen super 617mod (617B)  onderzocht inzake lasbaarheid en hoge temperatuurseigenschappen. De bedoeling van deze onderzoeken is om deze nieuwe materialen in de toepassingsnormen te kunnen toevoegen.